AYVALIK TURİZM DANIŞMA BÜROSU

COĞRAFİ KONUM VE İKLİMİ

İlçemiz, İzmir - Bergama üzerinden gelip Truva, Çanakkale, Edirne ve İstanbul’a uzanan E-24 karayolu üzerinde kuruludur. Ayvalık, İzmir’e 2, Bursa’ya 4,5, Çanakkale’ye 3 saat gibi kısa sürede varılabilecek belli başlı merkezlerin ortasındadır.  İlçemizden Midilli Adası’na feribot ile yaklaşık 2 saatte ulaşmak mümkündür.100 km’ den fazla kıyı şeridi olan ilçenin yüzölçümü, 285 km² olup nüfusu ise yaklaşık 70.000’ dir.

Ege Bölgesi’nin bir ilçesi olan Ayvalık’ın batısı deniz, kuzeyi Burhaniye, doğusu Bergama, güneyi Dikili ile çevrilidir. Doğal sınırlarına bakılırsa, kuzeyinde Bezirgan deresi, Gömeç ve Gümüşlü yolu; doğusunda Sarımsak deresi, Hisar ve Demirhan boğazları; güneyinde Altınova; güneybatısında Kaplan dağlarının oluşturduğu Sarımsaklı yarımadasıyla birçok koy bulunmaktadır.

İlçede Akdeniz iklimi hüküm sürer. Ege bölgesinde yer alması nedeniyle kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. Lodos ve poyraz rüzgârları hâkimdir. Özellikle tüm çevre bölgeler, yazın kavurucu sıcakta iken Ayvalık’ta batıdan esen İmbat rüzgârı ilçeyi serinletir. Bazı yazlarda meltem rüzgârları eser. Kazdağı yönünden gelen esintilerin, haftalarca sürdüğü de olur.

İlçe ekonomisi büyük ölçüde turizme ve başta zeytincilik olmak üzere tarıma bağlıdır. Ayvalık’ta zeytin dışında pamuk, çam fıstığı ve üzüm gibi tarım ürünleri de yetiştirilir. Özelikle bölgede, Bağyüzü Köyü’nde yetiştirilen Kozak üzümü tanınmış bir üründür. Ayrıca turfanda sebzecilik ve Kozak çam balı üretimi de yapılmaktadır. Arazinin %70’i zeytinlik olan Ayvalık’ta zeytinden sabun ve zeytinyağı üreten kuruluşları bulunmaktadır.  Balıkçılık da ilçe ekonomisinde önemli yere sahiptir.

kroki.jpg